ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Πολυτεχνίτης & Ερημοσπίτης

Ο Θανάσης Μπιρμπίλης ένας αγράμματος επαρχιώτης εγκαταλείπει το χωρίό του κι έρχεται στην Αθήνα, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

Περισσότερα...
Πολυτεχνίτης και Ερημοσπίτης - 1963
close

Ο Θανάσης Μπιρμπίλης ένας αγράμματος επαρχιώτης εγκαταλείπει το χωριό του κι έρχεται στην Αθήνα, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Με τη βοήθεια του βουλευτή Μπακατσουλάρα θα πιάσει δουλειά σαν σερβιτόρος. Όμως οι παραξενιές των πελατών από τη μια και το ιδιόρρυθμο του χαρακτήρα του από την άλλη θα τον οδηγήσουν σε απόλυση. Η μια αποτυχία διαδέχεται την άλλη αλλάζοντας πολλές δουλειές και κάνοντας απίστευτες γκάφες. Σαν διαιτητής πυγμαχικών αγώνων μεροληπτεί καταφανέστατα υπέρ ενός συγχωριανού του και ξυλοφορτώνεται αλύπητα. Σαν φαρμακοποιός φτιάχνει αυτοσχέδια φάρμακα.

Σαν φωτογράφος δυσκολεύεται να χωρέσει στο κάδρο τους ανυποψίαστους πελάτες του. Αλλά και σαν αστυνομικός μεγαλουργεί ! Η συνέχεια επί της οθόνης…

Ψηφίστηκε στο www.veggos.gr σαν η καλύτερη ταινία του Θανάση Βέγγου

Ποιός Θανάσης

Ο Θανάσης έχει ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών και, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει, επιμένει να βοηθά τον κόσμο ...

Περισσότερα...
Ποιός Θανάσης - 1969
close

Ο Θανάσης (Θανάσης Βέγγος) έχει ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών και παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, επιμένει να βοηθά τον όλο τον κόσμο, δανείζοντας φίλους, γνωστούς ακόμη και αγνώστους και συνεχώς διευκολύνει τους κακοπληρωτές πελάτες του.

Η κατάσταση θα αλλάξει με την εμφάνιση μιας νεαρής υπαλλήλου (Aννα Φόνσου), η οποία θα βάλει μια τάξη στην επιχείρηση του, θα τον απαλλάξει από τους απατεώνες δήθεν «φίλους», θα φέρει νέους πελάτες, και τέλος θα κερδίσει την καρδιά του.

Ενα ασύλληπτο κορόιδο

Ο Θανάσης (μπαρμπέρης) δεν γνωρίζει ότι στην αυλή του την περίοδο της κατοχής, ο διοικητής Φον Τζίφρεν, έχει κρύψει έναν θησαυρό...

Περισσότερα...
Ενα ασύλληπτο κορόιδο - 1969
close

Ο Θανάσης θα γίνει κι αυτός μπαρμπέρης, συνεχίζοντας την παράδοση των Χατζηπαπαγεωργακόπουλοκωνσταντινόγιαννόπουλων στο πατροπαράδοτο μαγαζάκι της γειτονιάς, χωρίς να ξέρει ότι στην αυλή του την περίοδο της κατοχής, ο διοικητής των Γερμανών, Φον Τζίφρεν, έχει κρύψει έναν θησαυρό.

Ο Θανάσης είναι ερωτευμένος με τη Λίζα την κόρη του Χαρούπογλου, του πλούσιου της γειτονιάς που έκανε λεφτά στην κατοχή. Στη Γερμανία ο Φον Τζίφρεν αποφυλακίζεται και επιστρέφει στην Ελλάδα με σκοπό να πάρει πίσω το θησαυρό που είχε θάψει στην αυλή του Θανάση.

Ο κουρέας όμως αρνείται να ενδώσει στην πρόταση του αγοραστή-κατακτητή...

ΘΒ Φαλακρός Πράκτωρ

Σαν μυστικός αστυνομικός αναλαμβάνει να επαναφέρει στην πατρική εστία ενα πλουσιοκόριτσο που το `σκασε, με τη βοήθεια ενός γκαφατζή βοηθού!

Περισσότερα...
ΘΟΥ ΒΟΥ Φαλακρός Πράκτωρ Επιχείρηση Γης Μαδιάμ - 1969
close

Ο Θανάση Βέγγος στο ρόλο ενός μυστικού αστυνομικού αναλαμβάνει να βρει και να επαναφέρει στην πατρική εστία ένα πλουσιοκόριτσο που το `σκασε, με τη βοήθεια ενός γκαφατζή βοηθού!

Στην πραγματικότητα όμως, οι κωμικές σκηνές που δημιουργούνται, λαμβάνονται από κάποιο κινηματογραφικό συνεργείο εν αγνοία των ηρώων μας!

Απίθανη , μοναδική ταινία !

Ψηλά τα Χέρια Χίτλερ

Δύο αχώριστοι φίλοι προσπαθούν να επιβιώσουν στην Κατοχή. Μετά την απελευθέρωση, θυμούνται το παρελθόν...

Περισσότερα...
Ψηλά τα Χέρια Χίτλερ - 1962
close

Θρυλική κωμωδία του Ροβήρου Μανθούλη. Ο Θανάσης Βέγγος το 1962 αντιστασιακός. Μαζί του ο μεγάλος δάσκαλος του θεάτρου Βασίλης Διαμαντόπουλος. Οι δύο αχώριστοι φίλοι προσπαθούν να επιβιώσουν στην Κατοχή.

Ύστερα, μετά την απελευθέρωση, θυμούνται το παρελθόν. Κωμικά επεισόδια με δραματικό φόντο. Ο Βέγγος σε μιά από τις καλύτερες στιγμές του.

Η ταινία θεωρήθηκε από τις πιο σοβαρές προσπάθειες του ελληνικού κινηματογράφου του '60.

Τύφλα ναχει ο Μάρλον Μπράντο

Ο Στέφανος Αυγερινός είναι ένας άσημος υπάλληλος του ληξιαρχείου αποφασίζει να περάσει τις λιγοστές μέρες της αδείας στον Πόρο.

Περισσότερα...
Τύφλα να χει ο Μάρλον Μπράντο - 1963
close

Ο Στέφανος Αυγερινός είναι ένας άσημος υπάλληλος του ληξιαρχείου αποφασίζει να περάσει τις μέρες της καλοκαιρινής του αδείας στον Πόρο. Για κακή του τύχη όμως στο νησί περιμένουν την άφιξη του συνονόματου του διάσημου ποιητή Στέφανου Αυγερινού (Κακαβάς) , γνωστού για τις επιδόσεις του στο ασθενές φύλο.

Από την πρώτη στιγμή που θα πατήσει το πόδι του στο λιμάνι θα δεχθεί το θαυμασμό όλων που νομίζοντας ότι είναι ο πραγματικός ποιητής τον αποθεώνουν. Ομως περισσότερο θα γευθεί την αγάπη των γυναικών που δεν χάνουν ευκαιρία να του εκδηλώνουν τον ερωτά τους θεωρώντας τον "ιδανικό άνδρα" και "ακαταμάχητο εραστή".

Σε αυτό θα συντελέσει και η στάση του πραγματικού ποιητή ο οποίος θα προσπαθήσει να μείνει ανώνυμος για να αποδείξει στον φίλο του ότι η επιτυχία του στις γυναίκες δεν οφείλεται στην δόξα του σαν ποιητής. Ομως η αλήθεια θα τον διαψεύσει....

Θα σε κάνω Βασίλισσα

Ενας απερίγραπτα τσιγκούνης, παραμελεί το σπίτι του και τη γυναίκα του Ελένη και την υποχρεώνει να πει ψέματα στον πλούσιο θείο της στην Αμερική...

Περισσότερα...
Θα σε κάνω Βασίλισσα - 1964
close

Ο Αντώνης Τσιλιβίκης (Θανάσης Βέγγος), ένας απερίγραπτα τσιγκούνης εργολάβος οικοδομών, παραμελεί το σπίτι του και τη γυναίκα του Ελένη και την υποχρεώνει να πει ψέματα στον πλούσιο θείο της στην Αμερική, Πήτερ, προκειμένου να εξακολουθήσει να στέλνει μια μηνιαία οικονομική βοήθεια.

Όμως εντελώς ξαφνικά ο θείος ειδοποιεί ότι έρχεται στην Ελλάδα και προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια, ο Αντώνης μεταμφιέζεται σε έναν συνταξιούχο ονόματι Μπεϊζάνη, που δήθεν νοικιάζει ένα δωμάτιο στο σπίτι...

Ο Παπατρέχας

Αεικίνητος και ακούραστος θυρωρός σε πολυκατοικία κάνει τα πάντα προκειμένου να ικανοποιήσει τις ιδιοτροπίες των ενοίκων...

Περισσότερα...
Ο Παπατρέχας - 1966
close

Ο Θανάσης Βέγγος, στις μεγάλες του "τρεχάλες", πρωταγωνιστεί σε αυτή την ξεκαρδιστική κωμωδία του Ερρίκου Θαλασσινού.

Ο Πολύδωρος Λαγός ένας αεικίνητος και ακούραστος θυρωρός σε πολυκατοικία κάνει τα πάντα προκειμένου να ικανοποιήσει τις ιδιοτροπίες και τις παράλογες πολλές φορές απαιτήσεις των ενοίκων της πολυκατοικίας, αλλά και να παντρέψει τις έξι αδελφές του. Τη θρησκευόμενη Μαρία , την μοντέρνα Ναυσικά ,τη μαγείρισσα Τερψιθέα , την όμορφη Ελένη , την Μελετηρή Αικατερίνη, τη ράφτρα Αλεξάνδρα και την γεροντοκόρη θεία του Καλλιόπη.

Και όλα αυτά για να μπορέσει επιτέλους να πάρει σειρά και να παντρευτεί την καλή του Χαρίκλεια Ανωγιαννάκη που την έχει αστεφάνωτη και φοβάται τους αδελφούς της από την Κρήτη.....

     www.veggos.gr
 
   Νέα
   Forum

www.veggos.gr
Ιστοσελίδα αφιερωμένη στον Θανάση Βέγγο


surveys
 
 


Τόπος λατρείας του μεγάλου Ελληνα κωμικού που άφησε ιστορία
στον Ελληνικό κινηματογράφο

 
Έλληνας ηθοποιός που πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου "Μαγική Πόλη" (1954). Πρώτη εμφάνιση στο θέατρο το 1954 σε επιθεώρηση του θεάτρου "Περοκέ". Έχει παίξει σε 120 κινηματογραφικές ταινίες, σε 52 από τις οποίες ως πρωταγωνιστής και από αυτές έχει σκηνοθετήσει (πρωταγωνιστώντας ταυτόχρονα) επτά ταινίες. Επίσης γύρισε 7 βιντεοταινίες , 2 τηλεταινίες και έχει πάρει μέρος σε 8 τηλεοπτικές σειρές.
Στην δεκαετία του '60 ίδρυσε δική του εταιρεία και παρήγαγε πλήθος ταινιών που τις σκηνοθετούσε ο ίδιος ή ο Ντίνος Κατσουρίδης. Οι ταινίες αυτές δημιούργησαν τον θρύλο του που τον έκαναν τον πρώτο ακραιφνή ηθοποιό κωμωδίας του ελληνικού κινηματογράφου. Δημιούργησε τον τύπο του κατατρεγμένου λαϊκού ανθρώπου, του πολυτεχνίτη και ερημοσπίτη, του καλοκάγαθου και πρόθυμου, του ονειροπόλου και προδομένου, του αιώνιου θύματος με την απεριόριστη αισιοδοξία.
Θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου με την εξαιρετική παρουσία του του σε ταινίες, τηλεόραση και θέατρο.
Ο Βέγγος εισήγαγε στον κινηματογράφο ένα ιδιαίτερα δικό του στυλ, γεμάτο κωμικό οίστρο, αεικίνητο, ασθμαίνον.
Με τον Βέγγο ο ελληνικός κινηματογράφος, ο λεγόμενος λαϊκός, βρήκε τον ιδανικότερο τύπο του, μια μοντέρνα εκδοχή του Καραγκιόζη.ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΒΕΓΓΟ

Σαν αύριο πριν από τρία χρόνια έφυγε από τη ζωή ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου. Ο Θανάσης Βέγγος ταυτίστηκε με την εικόνα του αεικίνητου ανθρώπου («τρέχω σαν τον Βέγγο»), ενώ η ατάκα του «καλέ μου άνθρωπε!» τον χαρακτήρισε προσωπικά, καθώς ξεχώρισε για το ήθος και τη σεμνότητά του.
Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο, στις 29 Μαΐου του 1927. Ήταν μοναχοπαίδι του Βασίλη και της Ευδοκίας Βέγγου. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού και ήρωας της αντίστασης. Μετά τον πόλεμο εκδιώχθηκε από τη δουλειά του, εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων. Έτσι, ο Θανάσης άρχισε να εργάζεται από μικρός για να βοηθήσει την οικογένειά του. Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την επεξεργασία δερμάτων, ενώ παράλληλα έκανε διάφορα μικροθελήματα στη γειτονιά του.


Κατά τα ταραγμένα χρόνια του εμφύλιου εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Εκεί γνώρισε και τον άνθρωπο που έμελλε να αλλάξει τη ζωή του, τον Νίκο Κούνδουρο. Το 1954 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, στην ταινία του σκηνοθέτη «Μαγική Πόλις» και για τα επόμενα πέντε χρόνια έπαιξε μικρούς ρόλους σε ταινίες που άφησαν εποχή, δείχνοντας το μεγάλο και έμφυτο ταλέντο του.


Ο Θανάσης Βέγγος δεν σπούδασε υποκριτική. Το 1959 πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού, όχι από Σχολή, αλλά ως εξαιρετικό ταλέντο, με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή. Την ίδια χρονιά έκανε και το θεατρικό του ντεμπούτο, στην επιθεώρηση «Ομόνοια πλατς πλουτς», δίπλα στους Νίκο Ρίζο και Γιάννη Γκιωνάκη.


Την περίοδο αυτή εμφανίστηκε σε μερικές από τις πιο ιστορικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως «Ο δράκος», «Διακοπές στην Αίγινα», «Μανταλένα», «Ο Ηλίας του 16ου», «Ποτέ την Κυριακή». Ο πρώτος του μεγάλος ρόλος είναι μαζί με τον Νίκο Σταυρίδη στην ταινία «Οι δοσατζήδες» του 1960.


Τα χρόνια που ακολούθησαν συνεργάστηκε, κυρίως, με τον σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη και ανέπτυξε τον τύπο του νευρικού, αεικίνητου ανθρώπου, που τον καθιέρωσε. Έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό, με ταινίες όπως «Ψηλά τα χέρια Χίτλερ», «Μην είδατε τον Παναή», «Ζήτω η τρέλα», «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης».


Το 1964 ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής ΘΒ - Ταινίες Γέλιου. Έως το 1969, συνεργαζόμενος με τον Πάνο Γλυκοφρύδη και τον Ερρίκο Θαλασσινό, αλλά και σκηνοθετώντας ο ίδιος κάποιες φορές, γύρισε τις καλύτερες κατά γενική ομολογία ταινίες του, όπως τις «Φανερός πράκτωρ 000», «Τρελός, παλαβός και Βέγγος», «Ποιος Θανάσης;», οι οποίες πρόσφεραν άφθονο γέλιο με τον σουρεαλισμό τους και τις τρελές ατάκες του πρωταγωνιστή τους. Ωστόσο, παρά την εμπορική και καλλιτεχνική τους επιτυχία, οι ταινίες αυτές οδηγούν την εταιρία του Βέγγου σε κλείσιμο και τον ίδιο σε οικονομική καταστροφή.


Το 1971 η στενή σχέση του με τον σκηνοθέτη Ντίνο Κατσουρίδη τον οδηγεί σε θρίαμβο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με την ταινία «Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;». Κοινό και κριτική τον αποθεώνουν και αποσπά το βραβείο Α' ανδρικού ρόλου.

 

Έναν χρόνο μετά, ο ρόλος του στην ταινία «Θανάση, πάρε το όπλο σου!» του χαρίζει ένα ακόμη βραβείο Α' ανδρικού ρόλου.


Τη δεκαετία του '80 αποσύρεται από το σινεμά και κάνει λίγες βιντεοταινίες. Θα επιστρέψει στον κινηματογράφο το 1991, με την ταινία «Ήσυχες μέρες του Αυγούστου» του Παντελή Βούλγαρη.

 

Η ερμηνεία του έχει πια διαφοροποιηθεί, είναι χαμηλών τόνων, αλλά μεγάλης εκφραστικότητας. Το 1995 συμμετείχε στην ταινία «Το βλέμμα του Οδυσσέα», του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ενώ κορυφαία στιγμή υπήρξε ο ρόλος του στο «Όλα είναι δρόμος» του 1998.

 

Την περίοδο αυτή εμφανίστηκε επίσης στην Επίδαυρο, το 1997 στο ρόλο του Δικαιόπολι στους Αχαρνής και το 2001 στην Ειρήνη του Αριστοφάνη με μεγάλη επιτυχία.


Στην τηλεόραση, ο Θανάσης Βέγγος εμφανίστηκε στις σειρές: Βεγγαλικά (ΕΡΤ, 1988), Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης (ΑΝΤ1, 1990), Ταυρος με Τοξοτη (ΑΝΤ, 1994), Περί ανέμων και υδάτων (Mega, 2002), Έρωτας, όπως έρημος (ΝΕΤ, 2003), Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου (ΑΝΤ1, 2006) , Εχω ενα μυστικό (ALPHA, 2007) και Η Θεσσαλονίκη της νοσταλγίας μας (ΕΤ3, 2009).


Ο Θανάσης Βέγγος ήταν παντρεμένος με την Ασημίνα Βέγγου, με την οποία απέκτησε δυο γιους και έζησε μαζί της μέχρι το τέλος της ζωής του, στις 3 Μαΐου του 2011.

 

.... Περισσότερα ....

 

 

 

 

 

.


ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
... ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ...
H ΣΕΛΙΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
ΣΑΣ ΖΗΤΑΜΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ
TOP 100 BEST GREEK SITES

 

Η σελίδα αυτή είναι αφιερωμένη στον αγαπημένο μας ΘΑΝΑΣΗ ΒΕΓΓΟ, στην οικογένειά του, στη μνήμη του πατέρα μου ΓΡΗΓΟΡΗ ο οποίος λάτρευε αυτόν τον εξαίρετο Έλληνα κωμικό και στο γιό μου. Εγινε με μεράκι και πολύ αγάπη για τον μεγάλο μας αυτό κωμικό τον ΘΑΝΑΣΗ ΒΕΓΓΟ που μεγάλωσε 3 γενιές Ελλήνων και συνεχίζει... Να την επισκέπτεστε τακτικά γιατί συνεχώς ανανεώνεται με νέο υλικό. Εγινε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για να θυμούνται οι παλαιώτεροι και να μαθαίνουν οι νέοι...

 

Όλα τα βίντεο είναι σε άλλες σελίδες όπως Google, You Tube, Vimeo, Dailymotion κ.λ.π. Στην σελίδα μας φιλοξενούμε "συνδέσμους" και όχι τα ίδια τα βίντεο. Τα έργα αυτά προσφέρονται από υπηρεσίες τρίτων. Ως εκ τούτου δε φέρουμε καμία ευθύνη για το περιεχόμενο και τη μετάδοση ή την αναπαραγωγή αυτών των βίντεο-συνδέσμων.

 

 
Κινηματογράφος Βιντεοταινίες Τηλεταινίες Ντοκιμαντέρ Θέατρο Τηλεοπτικά Αφιερώματα Διαφημίσεις FORUM
Created by www.veggos.gr & www.faroi.com

RTGBONUS - NO DEPOSIT BONUS - USA NO DEPOSIT BONUS - MOBILE NO DEPOSIT BONUS - NETENT NO DEPOSIT BONUS - NO DEPOSIT BONUS MOBILE - ANDROID NO DEPOSIT BONUS - IPHONE NO DEPOSIT BONUS - USA MOBILE NO DEPOSIT BONUS - AUSTRALIAN NO DEPOSIT BONUS - UK MOBILE NO DEPOSIT BONUS - RTG BONUS MOBILE - NETENT FREE SPINS MOBILE - CASINO COUPON CODES - CASINO FREE GAMES - USA CASINO NO DEPOSIT

eXTReMe Tracker