ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Θανάσης Βέγγος 1927-2011 Ελληνας Ηθοποιός
Αρχική ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Κινηματογράφος ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Βιντεοταινίες ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Τηλεταινίες ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Ντοκιμαντέρ ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Θέατρο ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Τηλεοπτικά ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Αφιερώματα ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ Διαφημίσεις ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ FORUM

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΗΘΟΠΟΙΟ ΘΑΝΑΣΗ ΒΕΓΓΟ ΤΙΜΗΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ

Θανάσης Βέγγος.. Θανάσης Βέγγος


6/10/08

Η πλατεία Ευαγγελισμού μετονομάζεται σε πλατεία Θανάση Βέγγου. Ο Δήμος Πειραιά διεκδικεί να γίνει Μουσείο ο χώρος του Κεντρικού Ατμοηλεκτρικού Σταθμού του Φαλήρου Εκατοντάδες κάτοικοι του Ν. Φαλήρου τίμησαν το συμπατριώτη τους ηθοποιό Θανάση Βέγγο, σε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη και συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση που διοργάνωσε το Γ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Πειραιά στον Κεντρικό Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Φαλήρου της ΔΕΗ.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Παναγιώτης Φασούλας απένειμε στον Θανάση Βέγγο το Μετάλλιο Γ΄ Τάξεως του Δήμου Πειραιά ενώ ανακοίνωσε τη μετονομασία της πλατείας Ευαγγελισμού σε «πλατεία Θανάση Βέγγου», εξαγγέλλοντας μάλιστα την ανάπλασή της ώστε να είναι αντάξια του ονόματος που θα φέρει - ανάπλαση που όπως διαβεβαίωσε θα επιβλέψει ο ίδιος προσωπικά. Ο κ. Φασούλας ανακοίνωσε ακόμα ότι ο Δήμος Πειραιά θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κυβέρνηση, τη Βουλή, τη ΔΕΗ και την κοινωνία ώστε ο χώρος του Κεντρικού Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Φαλήρου της ΔΕΗ να ανακηρυχτεί σε Μουσείο. Έτσι ώστε, όπως δήλωσε ο κ. Φασούλας, να υλοποιηθεί το όραμα της Μελίνας Μερκούρη που είχε αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, οι υποθήκες του Κάρολου Κουν που ήθελε να διδάξει σε αυτόν τον χώρο, ο ενθουσιασμός του Ζυλ Ντασέν, του Μιχάλη Κακογιάννη, της Ειρήνης Παπά, του Βαγγέλη Παπαθανασίου και άλλων προσωπικοτήτων που επισκέφτηκαν το χώρο μαζί με την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη και υιοθέτησαν την πρότασή της.

Στην εκδήλωση για το Θανάση Βέγγο την οποία παρουσίασαν ο γνωστός ηθοποιός Σπύρος Παπαδόπουλος μίλησαν ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, ο άνθρωπος που όπως δήλωσε συγκινημένος ο μεγάλος μας ηθοποιός «τον έβαλε στο θέατρο», ο σκηνογράφος Τάσος Ζωγράφος και ο κ. Γιώργος Γκούμας γιος παιδικού φίλου του. Ο ίδιος ο Θανάσης Βέγγος σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του μαζί μάλιστα με τα εγγόνια του ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδηλώσεις ενώ διηγήθηκε ιστορίες από τη ζωή του και την καριέρα του. Ο Πρόεδρος του Γ Διαμερίσματος του Δήμου Πειραιά κ. Μ. Κορρές προσέφερε στον κ. Βέγγο αναμνηστική πλακέτα, ενώ τιμήθηκε από τον κ. Σπύρο Παπαδόπουλο και η σύζυγος του μεγάλου μας ηθοποιού κυρία Μίνα Βέγγου. Στην εκδήλωση τραγούδησαν γνωστά τραγούδια οι Μανόλης Μητσιάς, Νίκος Δημητράτος, Ευαγγελία Μουμούρη και ο Γιώργος Παρτσαλάκης ενώ ακολούθησε δεξίωση που διοργάνωσε ο Δήμος Πειραιά.

Θανάσης Βέγγος ..Θανάσης Βέγγος

Η ομιλία του Δημάρχου Πειραιά έχει ως ακολούθως: «Ο κινηματογραφικός Θανάσης Βέγγος, είναι η προσωποποίηση του Έλληνα μεταπολεμικών χρόνων. Με τους αγώνες, την αγωνία για το μεροκάματο, τις μικρές και ελάχιστες χαρές και τις μεγάλες απογοητεύσεις και ήττες. Θα λέγαμε πως κυριολεκτικά σήκωσε στην πλάτη του το μαρτύριο του θεατή χρίζοντάς τον πρωταγωνιστή της μεγάλης οθόνης. Ταυτόχρονα, έγινε ο πιο αγαπητός κλόουν, σκορπίζοντας απλόχερα το γέλιο ως το μοναδικό όπλο επιβίωσης. Ως ήρωας της μεγάλης οθόνης, έτρεξε, αγχώθηκε, πάλεψε, αλλά στο τέλος κατάφερνε πάντα να φέρνει ψωμί στη φαμίλια του. Και όλα αυτά, χωρίς ίχνος ευτελισμού. Και όταν όλο το σύστημα ήταν εναντίον του. Τον θυμόμαστε μια ζωή να τρέχει σαν γνήσιος μαραθωνοδρόμος της ζωής, που έτσι κι αλλιώς ήταν. Γιατί ο Βέγγος είναι παιδί της Λαϊκής τάξης. Γεννήθηκε εδώ στο Νέο Φάληρο από φτωχή οικογένεια. Οι γονείς του, ο κυρ-Βασίλης και η κυρά-Ευδοκία, κατάφεραν να του δώσουν τις εγκύκλιες σπουδές. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος της Εταιρείας Ηλεκτρισμού στο Φάληρο, για την οποία αγωνίστηκε να την σώσει από την ανατίναξη των Γερμανών. Το Ελληνικό κράτος τον αντάμειψε γι αυτή την γενναία πράξη απολύοντάς τον επειδή ήταν αριστερός. Έτσι ο Θανάσης, αναγκάστηκε να βγει στο μεροκάματο. Δούλεψε κυρίως σε επεξεργασίες δερμάτων κι ήταν το παιδί για όλα τα θελήματα. Λίγο καιρό αργότερα, ο νεαρός Θανάσης εξορίστηκε στην Μακρόνησο, εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων. Εκεί γνωρίστηκε και με τον μεγάλο μας σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, που μας τιμά απόψε με την παρουσία του, ο οποίος του πρότεινε ένα ρόλο στην περίφημη ελληνική ταινία «Μαγική Πόλη» το 1953. Όλα τα υπόλοιπα είναι πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας μας. 'Αλλωστε, ο άνθρωπός μας έχει παίξει σε 126 ταινίες συνολικά, στις 52 εκ των οποίων μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Έως σήμερα είναι ένας ακούραστος ηγέτης της 7ης τέχνης και όπως γνωρίζω συμμετέχει φέτος σε μια νέα ταινία, για τον εμφύλιο πόλεμο, την «Ψυχή βαθιά» - έναν πόλεμο που όπως ο ίδιος δήλωσε, δεν ήταν πόλεμος, ντροπή ήταν. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σ΄ αυτόν τον μεγάλο δάσκαλο της τέχνης, τον οποίο τιμούμε απονέμοντάς του το Μετάλλιο Γ΄ τάξεως για την προσφορά του στην τέχνη, τον Πολιτισμό και τα Γράμματα. Έχω μάλιστα την τιμή να ανακοινώσω ότι ο Δήμος θα μετονομάσει την πλατεία Ευαγγελισμού σε πλατεία Θανάση Βέγγου - οι γνωστές γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν μας έχουν επιτρέψει να το έχουμε κάνει ήδη. Μία πλατεία η οποία θα αναπλαστεί, θα επιβλέψω προσωπικά μάλιστα την ανάπλασή της. Επίσης, σας ανακοινώνω ότι ο Δήμος Πειραιά θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κυβέρνηση, την Βουλή, την ΔΕΗ και την κοινωνία ώστε ο χώρος του Κεντρικού Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Φαλήρου της ΔΕΗ να ανακηρυχθεί σε Μουσείο. Ώστε να υλοποιηθεί το όραμα της Μελίνας Μερκούρη που είχε αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία, οι υποθήκες του Κάρολου Κουν που ήθελε να διδάξει σ΄ αυτόν τον χώρο, ο ενθουσιασμός του Ζυλ Ντασέν, του Μιχάλη Κακογιάννη, της Ειρήνης Παπά, του Βαγγέλη Παπαθανασίου και άλλων προσωπικοτήτων που επισκέφθηκαν τον χώρο μαζί με την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη και υιοθέτησαν την πρότασή της. Αγαπητέ Θανάση δικέ μας άνθρωπε σε ευχαριστούμε που υπάρχεις στη ζωή μας.»


Θανάσης Βέγγος